Oliver Solberg med pallplass i pappas Supercar!

Vi oppsumerer en Rallycross helg med mye action og dramatikk. Det startet på lørdag med RallyX Nordic på Grenland Motorsportsenter. Der en debutant stjal det meste av showet. I Portugal satt en spent og nervøs pappa og fulgte løpet (se video her). Petter Solberg som hadde lånt bort sin gamlebil til sønnen Oliver kjørte også bra i VM runden og ledet finalen til han fikk en punktering. Andreas Bakkerud hadde ingen god helg, og etter å ha kjempet seg inn i semifinalen ble det stopp i "først sving" med ødelagt bil.

Tilbake til lørdagens kjøring i Grenland. Oliver som altså bare er 15 år har fått tilatelse med Latvisk lisens til å delta i dette løpet. Han har selvfølgelig kjørt mye mer bil enn de aller fleste som er flere år eldre enn seg, men han imponerte virkelig og sjarmerte alle med sitt gode humør. Dette er en kommende verdenstjerne som fikk vist seg frem på RallyX Nordic. Planen er å kjøre hele serien i år, og han legger ikke sjul på at vi kanskje får se han i flere år i Rallycross - selv om WRC Rally er hovedmålet i fremtiden!

Men Solberg Jr. var ikke alene om å imponere på Grenland. Navnebror Oliver Eriksson som kun har kjørt Supercar Lites tidligere vant hele løpet. Dette var også svensken som er sønn av Olsbergs MSE teameier Andreas Eriksson sitt første løp i Supercar. Han kopierte likegodt sin bror Kevin (som vant RallyX runden på Grenland) fra i fjor. Oliver Eriksson vant sitt aller første løp i Supercar. Eriksson skal i år kjøre Honda i Gloabl Rallycross i USA. Thomas Bryntesson som også er et supertalent tok andreplassen med identisk bil som Eriksson, en Ford Fiesta.

Oliver Solberg endte på en flott 3. plass i sitt første Rallycross løp. Det var også sterk kjøring av begge brødrene Hvaal på hjemmebane. Alexander Hvaal kjørte inn til fjerdeplass mens hans lillebror Joachim Hvaal som i likhet med Bryntesson kun har kjørt et løp i Supercar etter at de tok steget opp fra RX2 endte på 5. plass. På bilde over ser vi Joachim og Thomas i tett fight, de to kjørte begge RX2 i fjor. Det var også mange nordmenn med i Supercar Lites klassen, og her var det Sondre Evjen som var den sterkeste norske føreren.

Simon Olofsson fra Sverige vant foran Hallingdølen Sondre Evjen og William Nilsson fra Sverige. På en fjerdeplass fulgte Henrik Krogstad fra Ålesund. Thomas Holmen endte på en sjetteplass. Glenn Haug som kjørte sitt første løp på asfalt /grus med sin Supercar Lites kom akkurat ikke til finalen men viste at han kan bli å regne med utover i sesongen. Stein Frederic Akre debuterte i Supercar Lites og forteller at han hadde en lærerik og morsom helg.

Glenn Haug fra Eidsvoll kjører for NMK Gardermoen og debuterte i RallyX Nordic.

Hasse vant Supportklassen!

Det ble også kjørt en gjesteklasse for Supernasjonal der det var blanding av biler med ulikt motorvolum. Hans-Jøran Østreng som tok sitt første NM tittel i fjor viste at bilen og sjåføren er godt forberedt til en ny NM sesong. Det gjorde også lenge Robin Slåttekjær som har bygget en ny Ford Fiesta til årets sesong. Men i tredjeomgang ender Slåttkjær opp med en rulling etter en startsmell (Se video her). Dermed blir det store skader på bilen, og masse ekstra arbeid.

Rune Engesvoll og Terje Morstad var også med å preget løpet, men ingen av disse var i finalen. Det er til slutt Fredrik Ågedal fra NMK Konsmo som tar andreplassen. Han har i år bygget ny motor til sin BMW og kjører nå med en Honda motor på over 300 Hk i klasse 3, inntil 2400 ccm. Kai Eidsand fra Hadeland tar 3. plassen med sin Volvo S40. I juniorklassen er det desverre mange frafall underveis med tekniske problemer. Det var til slutt Guro Majormoen fra Drammen som vant løpet. Guro Majormoen kjører for NMK Kongsberg.

Hans-Anders Brædnen kjørte sitt første billøp siden 2012 pga av en trafikk ulykke.

Det er ikke bare på Grenland det ble kjørt Rallycross i helga. På Finnskogbanen vant Herbjørn Haug et mindre testløp foran Alexander Bredesen og Ben-Philip Gundersen. Haug kjørte sin Ford Puma som han sist vant NM finalen med på Momarken i fjor høst. Han blir en av utfordrene til Østreng i årets sesong. Daniel Holten (bilde) som var litt uheldig i fjor og måtte bryte flere NM løp, deriblant to i ledelsen i A-finalen testet denne helgen formen hjemme i Vikedal. Der gikk 1. runde i Vestlandmesterskapet, og Holten vant klasse 2, inntil 2000 ccm.

Petter Solberg vant kvalifiseringen og tok med seg 16 poeng. Hans argeste konkurrent tok andreplassen i kvalet og dermed skiltet det kun 1 poeng i favør Solberg. Begge vant hver sin semifinale og tok videre med seg 6 poeng derfra. Så langt all vell for Østfoldingen, og han ledet lenge finalen inntil en punktering på venstre bakhjul. Da var det bare å innse at Mattias Ekstrøm kunne kjøre inn til sin 8. VM seier. Det er en mindre enn Solberg som har stått fast på sine 9 seiere siden åpningrunden i Portugal 2016. Da kjørte han faktisk bilen som Oliver denne helgen imponerte med på Grenland.

Andreas Bakkerud hadde en tung helg på banen, han glemte alternativsporet i en omgang og pungterte i en annen lørdag. På søndag startet han på vått føre i Q3 og fikk en grei tid. I Q4 slo han til med bestetid og sikret med et nødskrik plass i semifinalen. Her gikk Andreas all inn og gjorde det helt rikig i første sving -for å prøve få heng på Mattias Ekstrøm. Men i det han presset seg forbi Janis Baumanis røyk bakhjulsopphenget og det ble brutt semifinale. Dermed tok bergenseren med seg fattige 8 poeng, men de kan bli verdifulle utover i sesongen.

Sebastien Loeb som tok andreplassen i helga tok til sammenligning 3 poeng i det første løpet i Spania. Johan Kristoffersson tok PSRX Volkswagen Sweden sin første pallplass og kjørte inn til 3. plass i Portugal. Teamet leder også "fabriksmesterskapet" sammenlagt med EKS på andre og Team Peugeot Hansen på tredje. I førermesterskapet leder nå Ekstrøm med 14 poeng ned til Kristoffersson. De skiller to poeng ned til Solberg fra den svenske teamkompisen. Andreas Bakkerud ligger på 4. plass, men er 28 poeng bak fjorårets Verdensmester Mattias Ekstrøm.

Det er fortsatt 10 løp igjen og det er mulig å ta ytteligere 300 poeng.

Lars Christian Lote Rosland "gjennomførte med 20 i stil" etter at de tok turen i en gammel transporter de 320 milene fra Bryne til Montalegre. Vi omtalte før helga turen til kjæresteparet Kristine Salte og Rosland. De kommer i tillegg ikke gjennom teksnisk kontroll på fredag og skrur til langt på natt. Deretter får de starte etter å ha rettet påpekte mangler. Rosland fullfører alle 4 omganger og tidene blir bedre og bedre for hver omgang. Han ender løpet på en god 21. plass sammenlagt. I tillegg får Rosland Racing Team omvisning av selveste Andreas Bakkerud i Hoonigan Racing Division. En stor konstrast mellom to Rallycross team.

- med en drøm som gikk i oppfyllelse om å kjøre EM Rallycross!

Resultater VM

Resultater EM (Super 1600)