Mister Petter Solberg VM tittelen her?

Petter Solberg har blitt disket i Riga i Q2 lørdag, noe som kan bety at "VM tittelen forsvinner i det blå". Det skal kjempes om mange poeng, og neste gang kan det selvfølgelig være Ekstrøm som taper terreng. Men dette er meget dårlige nyheter for Solberg som måtte til finale denne helgen. Etter en tøff fight med sin argeste rival Mattias Ekstrøm (se video her) ble Petter utelukket fra andre kvalifiseringsomgang (bilde over er ikke episoden).

Oppdatert: NRK har også omtalt saken her!

Nå er Solberg nede på en 22. plass før søndagens kjøring og må ha to topp 2 tider tider for i det hele tatt å ha en liten mulighet for å komme til semifinale. De 12 beste førerne går til semifinalen, derfra går 3 videre fra hver semifinale til finalen. Det ser ut til å være tilnærmet umulig i dette øyeblikket, og vi kan garantere at Solberg er langt nede nå. Vi har ikke forsøkt å komme i kontakt med teamet og venter på en offisiell utalselse senere lørdag.

Om det er en diskvalifikasjon er opp til dommere å bestemme, men det ser veldig hardt ut å dømme ut og avgjøre VM på denne måten i en omgang der begge kjører i hverandre med forbikjøringer. Hadde riktignok Solberg lagt seg inn bak Timmy Hansen tidligere på siste runden så hadde denne situasjonen vært ungått. Solberg taper masse tid på et lite sammenstøt der Hansen kommer en halv billengde når Solberg kommer ut av alternativsporet (Joker lap). 

Bilde er tatt fra den offisielle oppslagstavlen i Riga, og det er avgjort (Rallycross.no).

Petter har riktignok levert en motprotest på avgjørelsen som ikke er tatt til følge.

Mattias Ekstrøm fikk riktignok også en advarsel, men det betyr veldig lite i denne sammenheng. Han får sin plassering og ligger som nummer 8 sammelagt etter to kjøringer. Det er også langt ned i forhold til hva vi kan forvente av en VM leder, men han tapte mye tid på sammenstøtet med Solberg. Ekstrøm hadde en fjerde plass i Q1 der Solberg endte på en 5. plass.

Når man studere video (stillbilde over) på nytt kan det også være at Solberg får advarsel i likhet med Ekstrøm, men at han også får en advarsel noen sekunder før i fighten med Timmy Hansen der den som kommer fra alternativsporet skal vike (noe Solberg ikke gjør). Men dette er bare spekulasjoner, men i begrunnelsen over står det "pushing and overtaking".

Andreas Bakkerud leder sammelagt etter to kjørte omganger lørdag. Løpet fortsetter med Q3 og Q4 søndag. Han har to andre tider og ser ut til å ha funnet en god speed på den tekniske krevende banen i Latvia. Johan Kristoffersson som satt en bestetid i Q2 ligger på tredjeplass sammenlagt. Det er disse to som er nærmest Solberg i sammendraget. Det er viktig å poengtere at det forsatt skal kjempes om 60 poeng etter dette løpet, men Ekstrøm har et poengsnitt på 22,7 på de ni første VM rundene.

Dersom dette fortsetter og Petter tar maks 60 poeng på de to siste løpene kan han kjøre inn 15 poeng. Solberg var 10 poeng bak før dette løpet, så i øyeblikket er spenningen størst i hvor mange poeng Ekstrøm får med seg fra denne helgen i Riga. Desverre kan spenningen være over allerede søndag, men vi krysser fingrene for en fight om mesterskapet helt inn til Argentina i November.

OPPDATERT: Petter Solberg la ut denne tweeten i kveld

Ekstrøm fortalte før løpet at han skulle kjøre smart, for at det er en risiko med disk om man pusher for hardt, les denne saken her!

"Rallycross.no spår utfallet"

Dersom Petter Solberg setter 2 andre tider, noe som er meget usansynlig i Riga står han med 129 poeng, og om man regner snittet fra de som ligger på 9. plass og nedover blir Timur Timerzyanov "jokeren" i dette spillet. Han har mulighet til å kjøre to gode tider og kan fort ta den 12. plassen i semifialen før Solberg. Dersom Timerzyanov kjører normalt å setter to topp 10 tider står han på minimum 131 poeng totalt etter Q4.

Robin Larsson er også kapabel til å sette to topp 10 tider, dermed må Petter Solberg vinne minimum en omgang for å ha en mulighet på dårligste startspor i semifinalen. Dersom han ikke kommer til semifinalen vil han bli stående på mellom 4-0 mesterskaps poeng.

Det gis poeng i kvalifiserinen for å sette resultatene etter fire omganger (Q1-Q4). Vinneren i omgangen får 50 poeng, nummer 2 får 45 poeng og nummer 3 får 42 poeng. Deretter skiller det 1 poeng per plassering fra 4 plass (40 poeng) og nedover. Disse poengen betyr ingenting når man starter på semifinaler.

Beregning av mesterskapspoeng

Det gis ut mesterskapspoeng fra 16-1 poeng for 1.-16. plass i kvalifiseringen. Dersom man vinner semifinalen får man ytteligere 6 poeng, og vinneren av finalen får 8 poeng. (2.-5. plass får 5-1 poeng), dette gjelder både i semifinale og finale. Dermed kan man få maks 30 poeng på en VM runde.

Skjønte du ikke dette, les det en gang til ;)