Følg VM runden fra Latvia på Rallycross.no!

Denne helgen fortsetter FIA World RX med den 10. runden (av 12). Mattias Ekstrøm som tok over ledelsen i Barcelona sist da Petter Solberg ikke kom til finalen har fått godkjenninng av sin arbeidsgiver (Audi) å kjøre neste runde på Esteringbanen. Andreas Bakkerud mistet muligheten til å kjempe om VM gullet etter et løp uten finale i Barcelona. Bakkerud hadde på de fire løpene tidligere kjørt seg inn i medaljekampen med to seiere og 2. andreplasser.

 

Det kommer ikke til å legge en stopper for stemningen i Riga som tilbyr en helt nybygd rallycross bane. Mange nordmenn har tatt turen, og Bakkerud Blue som er fansen til Andreas Bakkerud har fylt opp et eget fly fra Bergen. Det var god stemning på Flesland i dag tidlig kan Jan Tore Brustad fortelle Rallycross.no, og med enda flere nordmenn håper han det blir liv på tribunen denne helgen.

Hoonigan Racing som før denne sesongen bygde ny bil slet i starten med en del "barnesykdommer", dermed mistet Bakkerud endel viktige poeng. Men han har kjørt fantastisk siste del av sesongen og kunne fort vært en utfordrer til VM tittelen om det fortsatte ut sesongen. Dette er noe han selv ikke hadde forventet i et utviklingsår med den nye bilen. Men nå er den unge bergenseren 34 poeng bak ledene Mattias Ekstrøm og må bare fokusere på best mulig resultater de tre siste løpene.

Les om hvordan Mattias Ekstrøm mener han kan ta VM tittelen fra Petter Solberg

Det var lenge meningen at Ekstrøm måtte stå over den neste runden siden den kolliderer med finalerunden i DTM som Ekstrøm har vunnet to ganger tidligere sammelagt (2004 og 2007). Han har kjørt 15 år i det prestisjetunge mesterskapet, og aldri stått over et løp. Ekstrøm har også vunnet Race of Champions tre ganger. Siden han ikke har noen sjanser i DTM sammelagt i år, tross at han vant en DTM runde sist helg får han oppleve sin store drøm - å kjempe om en VM tittel i Rallycross!

Dermed er presset stort på Petter Solberg som har vunnet VM Rallycross de to gangene det har blitt arrangert VM (status var EM før 2014). Petter har ledet VM to ganger denne sesonge, men Ekstrøm har vært i førersete store deler av sesongen. Solberg har en seier, mens Ekstrøm tok sin fjerde seier i Barcelona sist runde. Petter Solberg står fortsatt på sine 9. VM seiere i Rallycross og det er klart flest, men han har ikke vunnet siden åpningsløpet i 2016 som gikk i Portugal.

Det skiller 10 poeng mellom de to, mens Johan Kristoffersson som ligger på bronseplass er 16 poeng bak Solberg. Bakkerud er 8 poeng bak Kristoffersson og har alle muligheter på å ta sin første medalje i VM. Med dette løpet kan man ta 90 poeng (3 x 30) i førermesterskapet, så mye kan fortsatt skje i toppen. I team mesterskapet leder fortsatt Audi EKS men det skiller kun 21 poeng til Peugeot Hansen som stadig nærmer seg med gode prestasjoner av både Sebastien Loeb og Timmy Hansen som ligger på henholdsvis 5. og 6. plass i førermesterskapet.

 Verd å nevne så debuterer Nerijus Naujokaitis i Supercar med sin nybygde Skoda. Litueneren har tidlgere kjørt Super 1600 og har satset knallhardt med en nybygd bil som han debuterer med denne helgen. Janno Ligur debuterer også i Supercar, Ungareren kjører i EM klassen og har tidligere kjørt Super 1600. Den Italienske tidligere WRC stjernen Gianliugi "GIGI" Galli kjører sitt første løp for året med sin råtøffe Kia Rio (bilde), han deltar i VM.

Finalerunden i RX Lites kjøres denne helgen og vinneren får delta i den tyske VM runden med en Supercar fra Olsbergs MSE. De foregående sesongen har vinneren i RX Lites vært Kevin Eriksson og Kevin Hansen (begge fra Sverige), da har de fått kjøre i Argentina. Begge kjørte faktisk finale i sine debut løp i VM henholdsvis 2014 og 2015. I år er premien å kjøre gratis i VM runden på Esteringbanen i Tyskland i oktober (Runde 11).

Tre norske topp 5: Thomas Bryntesson (4 fra v.), Joachim Hvaal (5 fra v.) og Simon Syversen (1 fra v.)

Derfor henger en seier i RX Lites høyt, og Thomas Bryntesson som har 3 seiere denne sesongen ligger på en andreplass 8 poeng bak franskmannen Cyril Raymond som har vunnet to runder. Kampen kommer til å bli hard og tett, men det blir vaskelig for Bryntesson å ta inn 8 poeng på Raymond. Det er mange nordmenn som deltar i RX Lites, og Simon Wågø Syversen som tok sin første pallplass i Barcelona er sugen på en ny finale. Det er også Joachim Hvaal, Sondre Evjen og Thomas Holmen.

Kevin Hansen sikret seg EM tittelen allerde med en runde igjen å kjøre i Barcelona. Med sin fjerde strake seier  har han vært overlegen i 2016. Yngstebror Hansen har også kjørt flere VM runder og det blir vanskelig å ikke la han få fast VM plass i 2017. Tord Linnerud har kjørt veldig bra denne sesongen og han ligger på en andreplass sammenlagt etter tre pallplasser foreløpig i år. Tommy Rustad har hatt en vasnkelig sesong med mye tekniske problmer, men forrige helg stemte det meste tross enn voldsom rulling på lørdagen. Rustad tok til slutt 2. plassen bak Timmy Hansen, og det føltes som en seier.

I Touring Cars er det Ben-Philp Gundersen som leder med 11 poeng på Magda Andersson fra Sverige. Fredrik Rolid Magnusen ligger på tredjeplass i klassen som domineres av Norge og Sverige. Kampen om gullet står mest sannsynlig mellom Gundersen og Andersson (bilder over), men det gjenstår en runde etter denne. Dette er finalerunden i Supercar EM, mens det gjenstår en runde for Touring Car og Super 1600 som ikke kjører denne ganen. Finalerunden for disse to klassene går i Tyskland 15.-16. oktober.

Følg VM Rallycross fra Latvia på linker nedenfor:

Arrangørens hjemmeside

Riga Latvia - Info om bane!

VM Rallycross / VM Rallycross Facebook

RX Lites / RX Lites Facebook

Poengstilling (på forside her / velg klasse)

Startliste VM Rallycross

Startliste RX Lites

Startliste EM Supercar og Touring Cars

Resultater VM

Resultater RX Lites

Resultater EM (Supercar)

Resultater EM (Touring Cars)

Livetiming (tider VM / EM og RX Lites)!

NRK sender søndag fra kl 13.00

Se alle TV-Sendinger fra VM, EM og NM på RX-TV!

Se resultater og poengstilling NM Rallycross!