Hvem blir den nye Verdensmesteren i Rallycross?

Denne helgen har vi ventet på lenge, endelig skal det avgjøres hvem som blir den nye Verdensmesteren i Rallycross. To av førerne som kjemper om å vinne har kjørt samtlige 71 løp i VM siden den første runden i Portugal 2014. Da var det Petter Solberg som vant, og han tok også hjem VM tittelen i 2014, samt året etter.

De to første VM titlene i Rallycross gikk dermed til Norge, men siden har det vært Svenskt på toppen av seierspallen (Mattias Ekstøm 2016, Johan Kristoffersson 2017-2018)!

FØLG LØPET LIVE HER!

(ikke semifinaler og finaler desverre pga nordiske rettigheter til Viasat).

Nå kan Norge få sin andre Verdensmester i Bilsport, Andreas Bakkerud fra Bergen (VG). Andreas har to bronse i VM, fra 2016 og 2018. Han har plukket totalt 1281 poeng, mot Timmy sine 1232 poeng. Men denne helgen skal de kjøre om sine viktigste poeng noen sinne, det skiller et poeng i sammendraget i favør Timmy Hansen fra Götene. De har henholdsvis 186/187 poeng på de 9 første rundene i 2019 - og denne helgen kåres en ny Verdensmester!

Kevin Hansen som ble Europamester så sent som i 2016 er noen år yngre, og har kjørt fast i VM siden 2017. Han har da vært 3. bil i teamet med sin storebror og Sebastien Loeb. Før årets sesong ble han likestilt med Timmy for første gang, og kjemper nå også om å bli Verdensmester. Det er kampen mellom disse tre som blir viktig og spennende gjennom helgen. Kevin ligger på 3. plass med sine 179 poeng, og har alle muligheter.

Det skal totalt kjøres om 30 poeng, der man teoretisk sett kan få 16 poeng i kvalet, 6 i semifinalen og 8 i selve finalen. Det har skjedd 3 ganger denne sesongen at en fører får med seg 30 poeng. Kevin gjorde det i Abu Dabi, mens Timmy gjorde dette i Spania og Storbritania. Det ultimate er at ingenting er avgjort før selve finalen søndag ettermiddag, og at man ikke må vente i dommertårnet etter "ufin" kjøring.

Timmy Hansen har et sølv fra tidligere, det tok han i 2015 bak vår egen Petter Solberg. Totalt har Timmy vunnet 9 rundeseiere, deriblant hele 4 stk i 2019. Andreas Bakkerud har 6 rundeseiere, der han tok 3 stk i 2016 da han sikret sin første bronse. Kevin Hansen har en rundeseier, den kom i årets åpningsrunde Abu Dabi. Totalt på de 70 første VM løpene har Bakkerud 29 pallplasser, mot Timmy sine 28 pallplasser.

Statestikken er derfor veldig gjevn både i poeng og antall pallplasser, men denne sesongen har samtilige av Timmy sine 4 pallplasser endt med seier! Både Kevin og Andreas har 5 pallplasser og en seier denne seongen. Andreas sin seier kom i Canada der han tok inn et javs på Timmy som kun plukket 4 poeng, og meldte seg på i gullkampen etter å ha sett ut til å vært hektet av tidligere i sesongen.

6 forskjellige rundevinnere i 2019

Mens Johan Kristofferrson (bilde) dominerte i 2017 og 2018 med sin Volkswagen Polo har det i år vært hele 6 forskjellige rundevinnere i VM på de 9 første løpene. Det er kun Timmy Hansen (4) som har flere seiere. Det er 16 førere til start i Sør-Afrika, men det er i realiteten kun de 3 første som har sjanese på gull, sølv og bronse. Niclas Grønholm har plukket mye poeng, og kunne fort vært med der oppe om han ikke måttet stå over to løp tidligere denne sesongen pga mageinfeksjon. Han har i teorien sjanse på bronsen (22 poeng bak Kevin).

Mattias Ekstrøm som ble Verdensmester i 2016 driver EKS som offisielt la ned sin sating etter fjoråret er med Andreas denne  helgen som mentor og hjelper i kampen om VM gullet! Dette har vært en drøm siden starten av Rallycross karrieren for Andreas, og vi husker godt den ambisiøse guttungen fra Bergen. Webmaster på Rallycross.no, Frode Skaar hadde gleden av å stå på pallen sammen med Andreas da han tok sin første pallplass i NM (bilde over).

Det kjøres også siste runde i RX2 denne helgen, men der har allerde Oliver Eriksson avgjort til sin fordel. Ben-Philip Gundersen (bilde) kjører også for medalje, og ligger på 3. plass sammenlagt før den avgjørende runden i Cape Town.

 

PS: Både Andreas Bakkerud og Timmy Hansen kjørte EM Supercar (som var det høyeste nivået før det ble VM I 2014). Timmy debuterte i 2012, mens Andreas som også er Europamester fra 2011 og 2012 debuterte i 2013.