Rallycross.no oppsumerer NM Finalen i Rallycross!

Denne helgen ble det arrangert NM Finale i Supernasjonal og det var stor spenning i alle klasser. Hans-Jøran Østereng som ledet med 21 poeng før den forrige runden på Dokka mistet ledelsen i NM etter innledene omgager på Momarken til Henrik Paulsen i klassen over 2400 ccm. Asgeir Taraldsen ledet med 6 poeng på Espen Isaksætre før NM Finalen etter tre seiere denne sesonge i Super 1600. I klasse 3, inntil 2400 ccm kunne også tre fører ta hjem gullet. Mens i klasse 2, inntil 2000 ccm skulle det mye til for Erik Svartås å tape gullet om han kom til A-finale.

I Supernasjonal deles det ut poeng etter innledene omgager, og man får også poeng i siste omgang for seier, andre og tredjeplass. Det gis ut 3 poeng til den med bestetid, videre 2 og 1 poeng. Østereng som hadde kjørt godt i kvalet mistet som nevnt sin ledelse til Paulsen. Jonas Dalseth Jacobsen tok 3 viktige poeng (se video) i sisteomgang, Paulsen tok 2 poeng mens Østereng ikke fikk poeng etter sin 4. tid. Resultatet etter kvalifiseringen ser dere her. Alle tre kunne ta gullet og A-finalen skulle bli utrolig spennende.

Men det var ikke bare i "den største motorvolum klassen" det var spenning. Isaksætre tok inn på 4 poeng på Asgeir Tarladsen før finalen, og lå kun 2 poeng etter gullet. Han måtte riktignok ta 3 poeng på Taraldsen siden det ved poenlikhet er beste plasseringer som skal skille. Taraldsen sto med tre seiere og Isaksætre en før NM finalen. I klasse 2 gikk det oppskriftmessig for Svartås som kvalet inn i A-finalen med Daniel Holten og Ben-Philip Gundersen.

Det var disse som da hadde gull, sølv og brone innen rekkevidde, og vi kan allerede røpe nå at dette ble stillingen i NM tross iherdig forsøk fra Daniel Holten som endte med et kjempesmell. Robin Bakke Andresen har imponert stor de tre siste løpene og kvalet inn til pole i A-finale. Med sin tredje pallplass på de siste tre forsøk var han strålende fornøyd med sin framhjulstrekker. Stort sett alle andre biler i denne klassen er bygd om til bakhjulsdrift.

I klasse 3, inntil 2400 ccm var det også tidvis dramatikk og her innser Atle Aamodt at gullet er tapt (se video) etter å ha mistet hjulet på sin Ford Escort Mk1´er. Tom Atle Sigfristad ledet NM før finalerunden men Robin Slåttekjær og Aamodt var kun 1 poeng etter. Slåttekjær satt tre bestetider på Momarken og før finalen hadden han overtatt ledelsen med 4 poeng på Sigfridstad. Aamodt som kom til start i B-finalen og vant denne var også plutselig med i kampen om NM gullet igjen, men da måtte Slåttkjær bli 5 i finalen dersom Aamodt vant.

AVGJØRELSEN TIME!

A-finalene ble spennende med mye flott kjøring i alle klasser. Det kjøres etter størrelse på Motorvolum og Rallycross Junior Cup starter før NM klassene. Marius Bermingrud sikret total seieren i Cupen allerede etter 3. omgang der han satt sin tredje besteitd. Helene Hvaal og Steffen Hansen kjempet en hard kamp om andre og tredjeplass i det siste løpet på Momarken, men Hvaal hadde allerde sikret seg sølvet i Cupen.

I A-finalen endte hun opp med en snurring etter et lite sammenstøt med Hansen som dermed tok 2. plassen på Momarken og bronse i sammendraget. Joakim Paulsen tok 3. plass på Momarken, les hele saken om Rallycross Junior Cup her. Det kommer også TV-Sending på Juniorcup-RX sin nettside mot slutten av uka.

I A-finale klasse en gamlet førerne med startspor, siden de med best utgangspunkt får velge først valgt de seg bakover i troen på at det ville være bedre grep (video). Christoffer Lia som kom fra B-finalen endte dermed opp i første ledd og han dro en kanonstart og gikk i ledelsen. Taraldsen som valgte å starte fra fjerdeposisjon (2. valg etter kvalet) kom helt sist ut og hadde en tøff vei for å nå NM Gullet. Isaksætre kjørte fantastisk i likehet med Lia og de kjempet om seieren helt til siste sving.

Taraldsen kom etterhver opp til 5. plass men det var aldri godt nok. Isaksætre vant foran Lia og Knut Øystein Håland på andreplass. De to sistnevnte endte poenglikt i NM og på bedre plasseringer sikret Lia bronsen i NM. Asgeir Taraldsen som aldri har tatt gull i NM endte opp med sitt 7 NM sølv. For det var Isaksætre som kunne juble etter seier på Momarken og den første Norgesmesteren var kåret.

I klasse 2 var det som nevnt over nesten avgjort før finalene, men Daniel Holten hadde en teoretisk mulighet på gullet om han vant og Svartås endte sist i finalen. Svartås ble imidlertid disket etter løpet etter en episode med Holten der de kjempet "side om side ned-over tunnelen" og Holten endte opp med et kjempesmell. Det var brødrene Hagadokken som tok dobbeltseier i finalen. Begge kom fra B-finalen og Ståle vant foran Geir med Robin Bakke Andresen den siste pallplassen.

I klasse 3 ledet Robin Slåttekjær fra start til mål og kunne kjøre inntil en fortjent seier og NM tittel. Som Sigfridstad fortalte etter finalen med sin NM bronse var Slåttekjær en verdig vinner som også hadde tekniske problemer på Gardermoen. Han har dermed kun tatt poeng i 4 av 5 NM runder. Atle Aamodt kjempet seg gjennom finalen og endte på en flott andreplass. Det sikret han også sølvet i NM, poenglikt med Sigfridstad. Fredrik Ågedal endte på en 3. plass på Momarken.

I klasse 4 var det på ingen måte avgjort og kampen om gullet sto mellom Paulsen, Østreng og Dalseth Jacobsen. Østreng kom godt ut mens de to andre kjempet seg i mellom. Harbjørn Haug som kom fra B-finalen ledet hele finalen etter en kjempestart. Han tok sin første seier på Momarken med sin nybygde Ford Puma i denne klassen. Den siste seieren til Haug i Klasse 2 kom i 2004 da han sikret NM gullet med sin Ford Puma, også dette på Momarken.

I årene i mellom har Haug kjørt en Mercedes og hart totalt fire NM seiere på Momarken (to med Mercedes). Østreng tok den viktige andreplassen og dette sikret at han for første gang ble Norgesmester i Rallycross. Paulsen kjempet med Dalseth Jacobsen til siste slutt, og sistnevnte tok 3. plassen på Momarken. Men det var Henrik Pauslen som tok sølvet i NM mens Jonas Dalseth Jacobsen tok bronse.

KORT OPPSUMERT

Denne helgen ble det kåret fire Norgesmestere på Momarken i Supernasjonal. Alle tok sin første NM tittel i Rallycross. De ferske mesterne er Espen Isaksætre, Erik Svartås, Robin Slåttekjær og Hans-Jøran Østreng. Vi takker alle fører, publikum og arrangører for en flott og spennende rallycross sesong. Spenningen foran neste sesong ligger foran oss, og Rallycross.no følger opp med saker gjennom hele vinteren.

Robin Nyland (bilde) som mistet sin far fredag etter kort tids sykdom stilte til start for å hedre sin kjære pappa. Han hadde bestemt seg på forhånd for å kjøre alt han klarte for å hedre sin far, og det endte med en B-finale (nesten A-finale). Nyland satte en meget overaskende 3. tid i første omgang. Se video fra hans kjøring i første omgang her!

Det gjenstår fortsatt fire VM runder, den første er allerede til helgen i Barcelona der det også kjøres EM. Det kommer ligger nå ute en egen sak om VM runden (oppdatert fredag).

(Foto i saken: Rune Johannesen / NBF - Guro Krågsrud - Trond Henriksen)

OPPDATERT POENGSTILLING!

Bilder fra NM Finalen på Momarken! (kommer flere i kveld).